Arcadiz verbindt datacenters van Antwerpse ziekenhuisgroep Emmaüs met glasvezelverbinding

14 maart 2018

Arcadiz, specialist op het gebied van breedbandige glasvezelnetwerken, heeft de Antwerpse Emmaüs Groep, een christelijk geïnspireerde vereniging van voorzieningen actief in alle sectoren van de gezondheids- en welzijnszorg, voorzien van glasvezelverbinding. Een van de Emmaüs-locaties is het gloednieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen, dat half oktober 2018 volledig operationeel zal zijn. Met de oplossing van Arcadiz is het datacenter in Mechelen verbonden met de datacenters in Duffel en Zoersel. Op die manier is Emmaüs helemaal klaar voor de toekomst.

ArcadizDe huidige IT-infrastructuur van Emmaüs Groep was erg verouderd en inefficiënt, met acht kleine serverruimtes verspreid over zijn 24 verschillende vestigingen die niet geschikt waren voor noodzakelijke upgrades. Onder leiding van Conny Huysmans, ICT-directeur van Emmaüs, ontwikkelde de groep een strategisch plan om de serverruimtes geleidelijk aan om te vormen tot volwaardige datacenters, helemaal klaar voor de toekomst. Conny Huysmans: “Het uiteindelijke doel is om tegen 2020 alle serverinfrastructuur te centraliseren in twee datacenters die elkaars back-up vormen en de meest kritische applicaties van de andere kunnen overnemen bij fysiek falen.”

Supersnelle glasvezelverbinding

Om het strategische plan uit te voeren, schreef Emmaüs een openbare aanbesteding uit. Het lot supersnelle verbindingen werd gewonnen door Arcadiz. Het voorstel van Arcadiz bestond uit het verbinden van de verschillende datacenters via glasvezel. Daarbij hield het niet alleen rekening met service level agreements en latency, maar ook met verschillende types netwerken: fiber channel voor storage mirror, 10 gigabit-verbindingen voor het back-endnetwerk, 10 gigabit-verbindingen voor het front-endnetwerk en meerdere kleine 1 gigabit-verbindingen voor bijvoorbeeld fail-over en internetverbindingen.

Freddy Trappeniers, Project Manager bij Arcadiz: “Eerst stond Emmaüs terughoudend tegenover ons voorstel, aangezien ze de kostprijs voor glasvezelverbinding veel hoger hadden ingeschat. Maar omdat Arcadiz werkt als integrator in plaats van operator, werken we op een heel andere manier dan andere partijen. Wat Arcadiz voor Emmaüs deed, is quasi onbeperkte bandbreedte aanbieden tussen de campussen. We maakten van de verschillende campussen een virtuele datacampus.”
Conny Huysmans: “Niet enkel het feit dat Arcadiz het kortst mogelijke traject voorstelde, speelde voor ons een belangrijke rol in de beslissing. Ook dat Arcadiz zonder extra grote kost onze site in Duffel meenam, was heel belangrijk.”

Klaar voor de toekomst

Arcadiz trad op als projectbegeleider en -coördinator, en de fysieke glasvezelverbinding werd langs het openbaar domein in samenspraak met verschillende nutsbedrijven aangelegd. Het project bestond uit twee trajecten. In het eerste traject werd een eerste weg van connectiviteit aangelegd tussen het nieuwe gebouw in Mechelen en de vestiging in Zoersel. De tweede fase bestond uit de aanleg van een gescheiden weg om de redundantie te verzekeren.

Dankzij de samenwerking met Arcadiz is Emmaüs volledig klaar voor de nabije en verre toekomst. Conny Huysmans: “Het datagebruik gaat in de toekomst alleen maar stijgen en dankzij de oplossing van Arcadiz beschikken we nu over de capaciteit om nog verder uit te breiden. De aangelegde verbindingen zijn meer dan een basis om bijvoorbeeld nog extra storage te implementeren. Arcadiz ging voor een optimale win-winsituatie en leverde niet enkel op wat noodzakelijk was.”

Pin It on Pinterest

Share This