Zerto gaat multi-cloud met ZVR 6.0

27 februari 2018

Begin februari heeft Zerto de nieuwste versie van Zerto Virtual Replication gelanceerd. ZVR 6.0 borduurt verder op de hybrid cloud-functionaliteit die we in eerdere releases hebben gezien en voegt daar een aantal belangrijke functionaliteiten aan toe, zoals het verplaatsen en repliceren van workloads tussen meerdere clouds,  verbeterde mogelijkheden van lange termijnopslag van data en een uitgebreide versie van Zerto Analytics.

Zerto is opgericht in 2009 en introduceerde in 2011 zijn eerste product. In eerste instantie was Zerto Virtual Replication, zoals de naam al doet vermoeden, een replicatie-product om eenvoudig te kunnen uitwijken op VMware-infrastructuur. In de loop der jaren is daar het een en ander aan toegevoegd, onder andere HyperV ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om tussen HyperV en VMware te kunnen uitwijken.

Van VMware naar multi-cloud

Aangezien de markt zich continu ontwikkelt, is het niet zo gek dat ZVR een behoorlijke verandering heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Gijsbert Janssen van Doorn, Technology Evangelist legt uit: “Trends in de IT bewegen bedrijven steeds meer richting de cloud. Dus zijn wij ook cloud-platformen gaan ondersteunen. Met versie 6.0 bieden we een multi-cloud-platform. Dat betekent dat we niet alleen de mogelijkheid bieden om met een on-premise workload naar de cloud te gaan, maar ook workloads tussen verschillende clouds kunnen repliceren. Bijvoorbeeld tussen AWS en Azure, maar ook tussen een van onze 350 cloud service providers, die Zerto als product gebruiken om hun diensten te kunnen leveren. Die workloadmobiliteit die de nieuwe versie biedt, maakt het voor bedrijven eenvoudig om data en applicaties altijd beschikbaar te hebben. Daarmee is Zerto geëvalueerd van een replicatie-product van en naar VMware, naar een echte multi-cloud oplossing.”

Opvallend is dat Google Cloud vooralsnog ontbreekt in het rijtje van grote cloud providers. Janssen van Doorn geeft aan dat het een bewuste keuze is geweest van Zerto. “Als we puur kijken naar de vraag vanuit de markt – dus waar staan die workloads die Zerto beschermt – dan is het met name AWS, Azure en IBM. Google Cloud staat absoluut op de roadmap, maar vooralsnog zonder tijdlijn,” aldus Janssen van Doorn.

One-to-many replication versus multi-cloud

In versie 5.0 introduceerde Zerto het ‘one-to-many’ concept. Dat biedt de mogelijkheid om lokaal een datakopie op te slaan én een kopie in de cloud: van een VMware-platform naar een andere VMware-platform, of een Azure-platform, tegelijkertijd. “Op die manier kun je workloads beschermen tijdens migratie. Men repliceert bijvoorbeeld naar Azure, maar slaat ook lokaal een kopie op. Het is met one-to-many mogelijk om dan van Azure naar AWS te repliceren, terwijl de data in Azure nog steeds beschermd is. Wanneer alles geheel over is naar AWS, kan de knoop met Azure doorgehakt worden en verwijder je daar alles.”

De multi-cloud functionaliteit in versie 6.0 biedt de mogelijkheid om complete workloads te verplaatsen tussen Azure, IBM, AWS en de 350 omgevingen van meer dan 350 cloud service providers. “We hebben het hier niet over live migratie. Echter, Zerto kan op een efficiënte manier workloads opslaan en verplaatsen, waardoor we een bepaalde workloadmobiliteit kunnen garanderen. De desbetreffende VM is tijdens het verplaatsen even niet operationeel, maar doordat Zerto continu repliceert, loopt men altijd maar een kleine periode achter op de targetkant. We hebben het hier over hooguit enkele minuten.”

Janssen van Doorn geeft zelf aan dat de verbeterde journaling-mogelijkheden voor het herstel van specifieke bestanden belangrijk is voor Zerto. “Met Zerto is het mogelijk om terug te spoelen in de tijd, tot 30 dagen terug in stapjes van 5 seconden. Dat kan ook op file-niveau. Voorheen was dat alleen mogelijk binnen Window-bestandsystemen, maar in de nieuwe versie heeft Zerto daar Linux file systems aan toegevoegd,” legt Janssen van Doorn uit.

Analytics API

ZVR 6.0 heeft een nieuwe versie van Zerto Analytics en biedt organisaties overzicht op de status en de mate van compliance van beschermde omgevingen die verschillende clouds omspannen. “Analytics wordt steeds belangrijker voor gebruikers naarmate ze steeds meer data hebben draaien op verschillende platformen. Zerto Analytics biedt een overzicht van alle workloads die er draaien en geeft weer waar die precies draaien en met welke bescherming. Wat de nieuwe versie biedt is ‘netwerk analytics’. Dat geeft inzicht in hoeveel data er heen en weer wordt gestuurd, wat de piektijden zijn en geeft informatie over de soort resource monitoring.

Waar Janssen van Doorn zelf over te spreken is, is de API van Zerto Analytics. “Gebruikers kunnen de Analytics API gebruiken om in hun eigen monitoring tool te integreren. We spreken hier over een inmiddels volwassen API, zowel qua stabiliteit als functionaliteit. We bieden zelfs voorbeelden en templates van hoe de API ingezet kan worden. We zijn daar bij Zerto heel open in.”

Long term retention

Met de vorige versie was het al mogelijk om 30 dagen terug in de tijd te spoelen. “Maar het kan natuurlijk zijn dat men data langer wilt bewaren.  Met de nieuwe feature van ZVR is het mogelijk om een punt terug in de tijd te pakken, daar een kopie van te maken en ergens anders neer te zetten. Bijna het klassieke archiveren dus. Dat is waar Zerto verder op voort gaat borduren in de toekomst.”

Volgens Janssen van Doorn wordt die ontwikkeling gedreven door de nieuwe compliance-regels waar bedrijven aan moeten voldoen. “De aankomende AVG/GDPR zorgt er voor dat men wil weten waar data zich exact bevindt en of het voldoende beschermd is. En nog belangrijker, of en hoe zij dat kunnen bewijzen. Kunnen herstellen binnen een fatsoenlijke tijd wordt daardoor steeds belangrijker. Aan de andere kant krijgen we steeds vaker vragen van klanten die data langer willen kunnen bewaren, omdat het een aantal back-up use cases voor hen oplost. Uiteindelijk kijken we natuurlijk naar de markt en naar wat zij van ons verwacht.”

De nieuwe versie staat in ieder geval in het teken van multi-cloud. Met Zerto ben je niet meer ‘locked-in’ de cloud door de mogelijkheid om workloads te kunnen repliceren tussen verschillende clouds. Volgens Janssen van Doorn staat er nog genoeg op de roadmap en blijft Zerto zijn product steeds verder uitbreiden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This