‘60% van de workloads draait in 2019 in een vorm van de cloud’

28 november 2017

69% van de grote bedrijven beschikt in 2019 over een multi-cloud of hybride IT omgeving. Naar verwachting draait 60% van de workloads in een vorm van de cloud in 2019. Op dit moment ligt dit percentage op ongeveer 45%.

Dit blijkt uit het onderzoek Voice of the Enterprise: Cloud Transformation van 451 Research. De waarde van de cloud markt groeit naar verwachting van 28,1 miljard dollar dit jaar naar 53,3 miljard dollar in 2021. 90% van de grote bedrijven wereldwijd maakt op dit moment gebruik van een vorm van de cloud.

‘Optimaliseren van kosten complexer’

De groei in multi-cloud en hybride cloud omgevingen maakt het optimaliseren en analyseren van de kosten van de cloud steeds moeilijker. Als voorbeeld wijst 451 Research op Amazon Web Services (AWS). De Digital Economics Unit van 451 Research heeft het aanbod van AWS onderzocht en concludeert dat het portfolio van AWS inmiddels 320.000 ‘stock keeping units’ (SKU’s) bevat. De complexiteit neemt daarnaast steeds verder toe. Zo zijn in de eerste twee weken van november 2017 aar liefst ruim 53.000 SKU’s toegevoegd aan het portfolio van AWS.

“Cloud kopers hebben toegang tot meer mogelijkheden dan ooit tevoren, maar dit resulteert ook in een grotere complexiteit. Het is voor bedrijven een nachtmerrie om de kosten van computing te berekenen indien zij één enkele cloud provider gebruiken, laat staan als zij providers willen vergelijken of een multi-cloud strategie willen plannen”, legt Dr. Owen Rogers, onderzoeksdirecteur bij 451 Research, uit. “De cloud was bedoeld als eenvoudige nutsvoorziening zoals elektriciteit. Nieuwe innovaties en nieuwe prijsmodellen, zoals AWS Reserved Instances, zorgen er echter voor dat IT-landschap complexer is dan ooit.”

Veel concurrentie met flexibiliteit

Flexibiliteit is in de afgelopen drie maanden uitgegroeid tot het nieuwe slagveld voor prijzen. Zowel Google, Microsoft als Oracle hebben nieuwe prijsmodellen aangekondigd die zijn bedoeld om te concurreren met AWS. Analisten stellen dat het oplossen van deze complexiteit kansen biedt voor cloud resellers, die gebruikers eenvoudige en goedkope prijzen kunnen bieden. Hierbij trekken zij de vergelijken met energiemaatschappijen, die de complexiteit van de wereldwijde energiemarkten wegnemen voor consumenten.

Pin It on Pinterest

Share This