Noors bedrijf wil 1.000MW datacenter vestigen binnen poolcirkel

6 september 2017

Het Amerikaans-Noorse bedrijf Kolos wil een groot datacenter gaan bouwen binnen de poolcirkel, waarbij het bedrijf wil profiteren van de lage temperaturen op deze locatie. Het gaat om een datacenter met een maximale capaciteit van 1.000MW.

Het gaat om een datacenter van 600.000 vierkante meter dat in de Noorse stad Ballangen, gelegen in het noorden van Noorwegen. Het datacenter moet gefaseerd gebouwd gaan worden. In de eerste fase moet de faciliteit een capaciteit van ongeveer 70MW gaan leveren. Deze capaciteit kan vervolgens stapsgewijs in tien jaar tijd worden opgeschaald naar 1.000MW.

Lage temperaturen

Kolos kiest bewust voor een datacenter binnen de poolcirkel om te kunnen profiteren van de lage temperaturen op deze locatie en de energiekosten te beperken. Zo wil het bedrijf het datacenter koelen met koud water uit nabijgelegen fjorden, waardoor de servers in het datacenter voor een zeer laag tarief kunnen worden gekoeld.

Kolos wil een datacenter bouwen binnen de poolcirkel (bron: Kolos)

Kolos wil een datacenter bouwen binnen de poolcirkel (bron: Kolos)

Daarnaast kan het bedrijf gebruik maken van waterkracht, die in de regio op grote schaal beschikbaar is. Het bedrijf verwacht hierdoor op te kunnen schalen tot maar liefst twee gigawatts aan energie, die volledig duurzaam wordt opgewekt.

Andere datacenters

Kolos is overigens niet het eerste bedrijf dat wil profiteren van een koud klimaat om de energiekosten van de koeling van een datacenter terug te dringen. Zo beschikt Facebook over een datacenter in het Zweedse Luleå en zou het bedrijf overwegen een datacenter te bouwen in de omgeving van het Deense Odense. Google beschikt al langer over een datacenter in het Deense Viborg en overweegt ook in de Deense stad Aabenraa een datacenter te bouwen. In Noorwegen is daarnaast het Lefdal Mine Datacenter met een oppervlakte van 120.000 vierkante meter actief.

Pin It on Pinterest

Share This