Waarom data zich over landsgrenzen heen moeten kunnen verplaatsen

4 september 2017

En waarom dat voor u belangrijk is

Grensoverschrijdende datastromen zijn van essentieel belang voor de wereldeconomie. Maar wat houden die grensoverschrijdende datastromen precies in? En wat voor invloed hebben ze op u?

De term ‘grensoverschrijdende datastromen’ verwijst naar het verplaatsen en overdragen van data over de landsgrenzen heen. Data moeten vrij kunnen worden verplaatst, zodat u – waar u ook bent en zowel voor persoonlijke als zakelijke doeleinden – toegang kunt krijgen tot de informatie en diensten die u nodig heeft. Dataserviceproviders zetten niet in elke stad of in elk land datacenters neer. In plaats daarvan bouwen ze centers op plekken waar dat het meest logisch is: op plaatsen waar ze hun klanten de beste service kunnen verlenen, waar dat het kostenefficiëntst is of waar de vraag naar diensten het grootst is. Data moeten landsgrenzen oversteken om overal ter wereld te kunnen worden gebruikt.

Iedereen, van individuen tot en met grote ondernemingen, vertrouwt op het overdragen van data.

Stel, u reist van Amsterdam naar Berlijn en rekent daar een lunch af met uw creditcard. Hoe weet de creditcardsoftware dan of dit geen frauduleuze transactie is? Dankzij data. De computer van uw bank analyseert de aankoop en de locatie en is dankzij die analyse in staat om de transactie toe te staan, of om deze juist als mogelijke fraude te identificeren en te weigeren. Deze volledige analyse speelt zich af in de minieme tijd die verstrijkt tussen het moment dat u uw kaart door de gleuf haalt en het moment dat de betaling wordt goedgekeurd.

We zien het gebruik van creditcards in het buitenland als vanzelfsprekend, maar het is een van de vele manieren waarop grensoverschrijdende datastromen ons in ons dagelijks leven faciliteren. Hetzelfde geldt voor het volgen van verzonden pakketjes, het opzoeken van het weerbericht of het online kopen van kleding – om maar een paar voorbeelden te noemen.

Op een breder niveau maken bedrijven in elke branche gebruik van data om wereldwijde markten te betreden. Stel dat een retailbedrijf de uitbreiding maakt van Amsterdam naar Japan en Zuid-Korea. Dankzij grensoverschrijdende datastromen kan het hoofdkantoor van het bedrijf verschillende locaties coördineren om informatie over klanten te analyseren en in te zetten, zijn bevoorradingsketens aansturen en marktonderzoek uitvoeren. Dit zorgt voor een uniform merk en meer verkopen.

De toekomst van grensoverschrijdende datastromen is echter onzeker. Er zijn geen wereldwijde handelsregels die bepalen dat data vrij over de wereld moeten kunnen bewegen. Economische belangen en zorgen over privacy hebben overheden ertoe bewogen om datastromen in te perken en niet toe te staan dat data eigen landsgrenzen overgaan. Dit kunnen we niet laten gebeuren.

We bevinden ons middenin een datarevolutie. In de laatste vijftien jaar alleen al zagen we een verschuiving van inbelverbindingen en desktops naar smartphones en cloud-computing. Door het delen van data is onze wereld steeds meer verbonden. De opkomst van kunstmatige intelligentie en bijvoorbeeld het Internet of Things hebben daar flink aan bijgedragen. Data moeten zich vrij over landsgrenzen heen kunnen bewegen om de groei van de wereldeconomie en om innovatie te bevorderen, ongeacht of u een lunch afrekent op vakantie, een bedrijfsgroei doormaakt of welke andere situatie daartussenin dan ook.

 Aaron Cooper is Vice-President Global Policy van BSA | The Software Alliance

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This