Gartner voorspelt massale verschuiving richting hybride infrastructuurdiensten

6 april 2017

De groei van zowel de cloud als geïndustrialiseerde diensten en de afname van traditionele datacenteroutsourcing (DCO) zorgt voor een massale verschuiving richting hybride infrastructuurdiensten. Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Analisten van Gartner voorspellen dat in 2020 cloud, hosting en traditionele infrastructuurdiensten wat betreft investeringen min of meer gelijk zullen zijn. “Naarmate de vraag naar wendbaarheid en flexibiliteit groeit, verschuiving organisaties richting meer geïndustrialiseerde en minder op maat gemaakte opties”, legt DD Mishra, onderzoeksdirecteur bij Gartner, uit. “Organisaties die hybride infrastructuur omarmen zullen kosten optimaliseren en de efficiëntie vergroten. Dit vergroot echter wel de complexiteit van het selecteren van de juiste toolset om end-to-end services te leveren in een multi sourced omgeving.”

Traditionele DCO markt krimpt

De traditionele DCO markt krimpt, laten cijfers van Gartner zien. De wereldwijde investeringen in DCO zijn lopen de komende jaren terug van 551 miljard dollar in 2016 naar 45,2 miljard in 2020. Investeringen in cloud computing diensten groeien in dezelfde periode van 23,3 miljard dollar in 2016 nar 68,4 miljard dollar in 2020.

Ook de investeringen in colocatie en hosting stijgen, van 53,9 miljard dollar in 2016 naar 74,5 miljard dollar in 2020. Tot slot maken ook infrastructure utility services (IUS) een flinke groei door. Gartner voorspelt dat deze markt groeit van 21,3 miljard dollar in 2016 naar 37 miljard dollar in 2020. Investeringen in Storage as a Service groeien van 1,7 miljard dollar in 2016 naar 2,7 miljard dollar in 2020.

Kleiner aandeel van totale markt

In 2016 was de traditionele wereldwijde DCO en IUS markt goed voor 49% van de markt voor datacenterdiensten, die een totale waarde heeft van 154 miljard dollar. Deze markt bestaat naast DCO en IUS ook uit hosting en cloud Infrastructure as a Service (IaaS). Naar verwachting verschuift deze markt de komende jaren verder naar cloud IaaS en hosting. Gartner voorspelt dat in 2020 DCO/IUS goed zal zijn voor ongeveer 35% van de wereldwijde markt voor datacenterdiensten, die in dit jaar naar verwachting 228 miljard dollar waard is.

Daarnaast voorspelt Gartner dat tot 2020 de prijzen van datacenterdiensten en ‘as a Service’ (aaS) diensten verder zullen stijgen. Het onderzoeksbureau verwacht hierbij een prijsdaling te zien van tenminste 10% per jaar. Ook in de afgelopen jaren zijn deze prijzen gedaald. Gartner wijst op een prijsdaling van 5 tot 7 procent bij grote deals en 9 tot 12 procent bij kleinere deals in de periode 2008 tot en met 2016.

AWS-Microsoft duopoly

Tot slot voorspelt Gartner dat in 2019 90% van de native cloud IaaS providers uit de markt zullen zijn gedrukt door de Amazon Web Services (AWS)-Microsoft duopoly. Beide bedrijven hebben in 2016 hun cloud business fors zien groeien, terwijl andere spelers verhoudingsgewijs juist kleiner worden. Samen hebben AWS en Microsoft niet alleen vele malen meer rekenkracht beschikbaar dan andere partijen, ook investeren zij in innovatieve diensten en het verlagen van prijzen op een wijze die andere partijen niet kunnen evenaren.

Gartner verwacht dat AWS en Microsoft alleen in nieuwe markten concurrentie krijgen van nieuwe partijen. Als voorbeeld noemt Gartner Aliyun, de cloud divisie van Alibaba en de grootste cloud provider in China,

Pin It on Pinterest

Share This