Voor Value Adding Netwerk Services zijn real-time inzichten nodig

3 april 2017

Gebruikservaring is leidend in de digitale economie. Ondernemingen staan voor de uitdaging om hun wereldwijde netwerkinfrastructuur doorlopend te optimaliseren om de beste ervaring en prestaties aan hun werknemers en klanten te blijven bieden. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben ze uitgebreide en real-time inzichten in het gedrag van hun netwerk nodig – iets wat de typische carrier niet kan, en niet wil leveren.

Op dit moment woedt de strijd in de digitale economie om de kwaliteit van de gebruikservaring. Naadloze netwerken zijn cruciaal geworden in het creëren van die gebruikservaring. Dit heeft de levering van WAN-services radicaal veranderd. De tijd dat een WAN voor een aantal jaren kon worden ontworpen en uitgerold, ligt ver achter ons. Netwerkmanagement is nu een dynamische, real-time inspanning omdat het noodzakelijk is verkeersprofielen en netwerkbeveiliging doorlopend aan te passen. Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit dat netwerkmanagers beschikken over kristalheldere, real-time informatie over zowel de prestaties van het complete netwerk, als van afzonderlijke segmenten en apparaten, om controle te houden en te kunnen optimaliseren. Het gedrag van bedrijfsapplicaties speelt ook nog eens een belangrijke rol. Maar hoe leg je de hand op deze informatie?

Het doolhof van protocollen en infrastructuren

Dat is best een uitdaging, omdat de doorsnee telecomcarrier niet transparant is. Deze verkoopt liever vaste capaciteitsupgrades dan tools voor dynamisch schalen. Erger nog: veel providers zijn niet eens in staat die informatie te leveren. Grote providers hebben geen helder plaatje van hun eigen netwerktopologie, laat staan van dingen die daar bovenop gebeuren.

Een andere uitdaging ligt in het feit dat wereldwijde netwerken normaal gezien bestaan uit paden die worden geleverd via meerdere providers. Beeld je een fashion-merk in met productiefaciliteiten in Bangladesh, Vietnam en China, logistieke centra in China, Nederland en de VS, winkels in alle grote steden van de wereld, inkoop- en administratiecentra in Roemenië, India en Puerto Rico, en datacenters in de UK, VS en Japan. Het netwerk dat al deze locaties verbindt komt tot stand uit de services van vele wereldwijde en lokale telecomproviders. De connectie tussen Moskou en Shanghai alleen al kan bestaan uit 5 verschillende providers in die landen. Daar komt bij dat het netwerk een labyrint is van meerdere protocollen en infrastructuren. DSLA, MPLS en IP, Fiber, coax, Microwave en draadloos. Hier een overzicht van krijgen is best een uitdaging.

Proberen een overkoepelend antwoord van de carriers te krijgen is in essentie een mission impossible. Het is veel effectiever om zelf een Network Intelligence infrastructuur op te zetten. Maar het is nog beter – en kostenefficiënter – dit als dienst af te nemen van een onafhankelijke, carrier-neutrale Network Integrator.

Applicatiegedragingen in ogenschouw nemen

Maar dan: weet waar je om vraagt. Je netwerk kennen is niet genoeg. De prestaties van het netwerk worden niet alleen beïnvloed door de gedragingen van alle componenten die samen het netwerk vormen zoals switches, kabels, routers en repeaters – maar ook door de systemen en applicaties die dat netwerk gebruiken. Een goed geconfigureerd netwerk kan toch suboptimaal presteren door slecht geconfigureerde applicaties.

Om kort te gaan: om je netwerk te optimaliseren heb je niet alleen kennis nodig van het gedrag en de prestaties van je netwerk alleen, maar ook van de applicaties die er overheen lopen.

Het optimaliseren van het netwerk dan wel van de applicaties betrof altijd twee verschillende disciplines. We zien nu dat ze samen komen, met dank aan de opkomst van Next-Gen WAN Service Providers zoals wijzelf, die gebruik maken van Next-Gen intelligence tools om zowel de netwerk- als de applicatie-prestatie te managen. Deze providers geven hun klanten meer inzicht en daardoor meer controle over hun infrastructuur, en verregaande transparantie van de geleverde prijs en prestaties.

Bij Custom Connect focussen wij ons op het aanbieden van de beste netwerkservices. De applicaties die onze klanten gebruiken liggen echter buiten onze controle, alhoewel ze wel de netwerkprestaties beïnvloeden. Daarom delen wij ook de applicatieprestaties. De klant is dan in staat de belasting van het netwerk door de applicaties te optimaliseren. In onze zoektocht naar de beste oplossingen voor Network Intelligence, kwamen we in contact met NetDialog en waren we direct onder de indruk van de rijke functionaliteit van het vlaggenschip NetX. Dit platform helpt ons aan de vitale informatie over de klantsituatie en geeft ons direct bruikbare intelligentie voor het optimaliseren van de WAN-prestaties.

Gelaagde intelligentie

Op basis van NetX leveren wij inzicht om bedrijfskritische netwerken efficiënt te monitoren. Dat inzicht helpt ondernemingen een compleet beeld te krijgen van, en controle over de applicaties die over hun WAN’s en private cloud-omgevingen lopen. Het behelst het continue monitoren en analyseren van de prestaties, de gebruikerservaring en de delivery van applicaties in IT-infrastructuren, alsmede de generieke prestaties van WAN’s. Dit resulteert in tot op de minuut actuele, gemakkelijk te begrijpen analytische informatie waardoor betere controle van cruciale applicaties en meer efficiënte benutting van WAN’s en andere ICT-infrastructuurcomponenten mogelijk wordt.

Gebruikers waarderen de gelaagde intelligentie over de netwerkbelasting, over het gedrag van zwaar gebruikte applicaties en over de oorzaken van netwerkcongestie. Uiteindelijk helpt dit de ROI en prestaties van de IT-activa te optimaliseren. Network Intelligence is daardoor allereerst een business topic, meer dan een IT-issue.

3 lagen van netwerk intelligentie

  • De topologie van het complete netwerk: end-to-end en wereldwijd van providers, paden, hubs
  • De architectuur van het netwerk: protocollen, apparaten, vendor platformen
  • De applicatiestructuur: applicaties, hun locatie, Quality of Services policies

Rutger Bevaart, CTO en Lead Architect, Custom Connect

Pin It on Pinterest

Share This