‘Wereldwijde transitie naar virtuele netwerken binnen drie jaar’

30 maart 2017

Bedrijven hebben de behoefte aan flexibelere netwerken om de digitale transformatie te realiseren. Deze behoefte wordt getriggerd door trends als de cloud, mobiel, big data en het Internet of Things (IoT). “Network-as-a Service is een manier om efficiënt en veilig op de digitale evolutie in te spelen”, stelt Laurent Perrin (Orange Business Services).

Traditionele netwerken zijn niet langer afdoende. Volgens Laurent Perrin, Director International Product Management voor Orange Services, is de snelheid waarin men netwerken traditioneel definieert, plant en bouwt simpelweg te traag en rigide. “Organisaties hebben juist netwerken nodig die schaalbaar zijn en mee kunnen bewegen. Ontwikkelingen gaan zo snel dat de vereisten van volgend jaar, laat staan die van over vijf jaar, nauwelijks nog te voorspellen zijn.”

Network-as-a-Service

Met de nieuwe propositie ‘Easy Go Network’ biedt Orange Business Services voor het eerst volledig gevirtualiseerde netwerkfuncties (VNF), gebaseerd op technologie Software Defined Networking (SDN). Perrin spreekt over een Network-as-a-Service (NaaS), een opzet die meer flexibiliteit biedt. Zo is het vele malen eenvoudiger om te wisselen tussen diensten, op- en af te schalen, nieuwe gebruikers toe te voegen en snel nieuwe netwerkfuncties in gebruik te nemen. “SDN geeft ons de mogelijkheid om routing en netwerken te managen in virtuele omgevingen. Software komt lost van de fysieke omgeving en kan draaien op een orchestrating platform dat virtuele functies levert.”

Service providers zoals Orange Business Services betreden met VNF een nieuwe wereld. “De delivery van onze diensten is anders, sneller en gesimplificeerd voor gebruikers. De wijze waarop klanten interacteren met ons verandert daardoor.” De door Orange gelanceerde dienst geeft klanten een mogelijkheid om hun filialen direct te voorzien van virtuele netwerkfuncties met zelfservice bestelmogelijkheden, een klantenservice en rapportagefuncties via een gebruiksvriendelijke portal. Perrin verwacht dat Orange vooral multinationale retailers tot haar klanten mag rekenen met de nieuwe propositie. “Zij willen snel en betaalbaar nieuwe locaties kunnen openen, zoals lokale vestigingen en pop-up stores. Met dit netwerk voegen zij extra sites of optionele gevirtualiseerde services toe in minder dan vijf minuten.”

Start in nichemarkt

Perrin zegt dat het VNF-portfolio van zijn organisatie op dit moment op filialen is gericht, waarbij klanten zoeken naar meer flexibiliteit dan gemiddeld en snelle implementaties. “Voor ons is het een goede user case om mee te beginnen. Omdat wij een wereldwijde transitie naar virtuele netwerken verwachten in de komende drie jaar, ontwikkelen wij de volgende generatie Customer Premises Equipment (CPE, red.). Met deze technologie kunnen wij virtuele functies bieden op grotere locaties, met een gecentraliseerd beheer via zelfhulpportalen. In ieder geval zullen deze oplossingen voorlopig co-existeren met traditionele netwerken. De ontwikkeling van technologie is disruptief, maar tegelijkertijd wil ook iedereen een soepele transitie met hybride netwerken. Samen met onze klanten werken wij volop aan proposities om deze beweging te maken. Een voordeel van onze werkwijze is dat wij veelal met lange contracten werken, waardoor we als partners dit proces integreren.”

Een CIO heeft anno nu twee belangrijke zaken aan zijn/haar hoofd, die de komende jaren alleen maar aan importantie toenemen: End User Satisfaction (EUS) en cybersecurity. VNF moet hen op beide thema’s tegemoet treden. “Toegang tot applicaties en de capaciteit om deze te managen is een belangrijke KPI geworden, waarin wij veel in investeren. Een niet te onderschatten onderdeel daarbij is veiligheid.” De Orange-directeur stelt een simpele en flexibele, maar ook centraal controleerde oplossing te leveren met duidelijke veiligheidsrollen. “Wij doen geen concessies wat veiligheid betreft. Wij blijven hier ook de komende tijd nieuwe functies voor ontwikkelen en verrijken. De ontwikkeling van VNF is wat ons betreft in volle gang.”

Tekst: Koos Plegt

Pin It on Pinterest

Share This