What’s the HA-IP?

21 maart 2017

Heb je een website, webshop of database van je bedrijf op je servers draaien? Dan wil je niet dat het offline gaat. Ook al zijn de meeste servers tegenwoordig ontzettend stabiel, het kan altijd gebeuren dat je problemen krijgt met je VPS, ongeacht de reden. Een onderhoud dat iets te lang duurt, een update die je wilt uitvoeren, het terugplaatsen van een back-up…

Zo’n oponthoud is natuurlijk ontzettend vervelend. Niet alleen voor jou en je bedrijf, maar ook voor de bezoekers van je website. Daarom is de term availability ondertussen zo goed ingeburgerd. Maar toch, het regelmatig onderhouden van VPS-software is nu eenmaal part of the job.

High availability

Dat is één van de redenen waarom high availability (HA) de laatste jaren zo’n hoge vlucht neemt. De term duidt een hoog niveau van bereikbaarheid aan voor een bepaalde periode. Ideaal als je een systeem opzet waarvan je wilt dat de downtime tot het absolute minimum beperkt is. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Die high availability kan je via HA-IP ook voor jouw website of database bewerkstelligen. HA-IP is een highly-available IP-adres waarmee je elk gewenst TCP-verkeer doorstuurt naar één VPS. Doordat je razendsnel kan overschakelen naar een andere server, is je VPS nooit meer je single point of failure.

In plaats dat bezoekers rechtstreeks naar het VPS IP-adres surfen, surfen ze via een HA-IP-adres naar de VPS waarop bijvoorbeeld je website wordt gehost. Als je deze website aan het onderhouden bent, kopieer je de website naar een tweede VPS of maak je een kloon van de huidige VPS. Nu heb je twee VPS’en: VPS A en VPS B. Je onderhoud kan je dan uitvoeren op VPS B en HA-IP blijft alle bezoekers naar VPS A verwijzen. Ben je klaar met je onderhoud? Dan stel je HA-IP zo in dat de bezoekers worden doorverwezen naar de vernieuwde website op VPS B. Simpel, toch?

Nog meer zelfsturend

Het grote voordeel van HA-IP is dat je bezoekers maar 1 IP-adres moeten kennen, dat van HA-IP. Op welke van je VPS je website draait, doet er niet meer toe. Duurt het onderhoud aan de website langer of doe je iets mis? Dan is er niets aan de hand, want bezoekers zullen er niets van merken. Het IP-adres waar ze naartoe surfen, dat blijft onveranderd en je website blijft altijd evengoed bereikbaar.

Omar Benameur

Omar Benameur

Chief International TransIP

Pin It on Pinterest

Share This