Meer dan 300 hyperscale datacenters zijn wereldwijd actief

9 februari 2017

Wereldwijd zijn sinds december meer dan 300 hyperscale datacenters actief. In 2016 opende onder andere Amazon, Google en Alibaba nieuwe hyperscale datacenters.

Dit meldt Synergy Research Group op basis van een analyse van de datacenters van de 24 grootste cloud en internet service providers. De Verenigde Staten blijft de thuishaven de meeste hyperscale datacenters. 45% van alle hyperscale datacenters ter wereld staat in dit land. Andere landen met relatief veel van deze grootschalige datacenters zijn China en Japan, die de thuishaven vormen voor respectievelijk 8% en 7% van alle hyperscale datacenters. Zij worden gevolgd door Australië, Canada, Singapore, Duitsland en India, waar tussen de 3% en 5% van alle hyperscale datacenters zijn gevestigd.

Grootste spelers

AWS, Microsoft en IBM beschikken over de meeste hyperscale datacenters. Deze partijen beschikken ieder over meer dan 40 datacenterlocaties wereldwijd en hebben tenminste twee datacenters in alle vier regio’s: Noord-Amerika, Azië-Pacific, EMEA en Latijns-Amerika. Google en Oracle zijn eveneens grote spelers op dit gebied. De overige partijen beschikken over datacenters die vooral in de VS (Apple, Twitter, Salesforce, Facebook, eBay, LinkedIn en Yahoo) of China (Tencent en Baidu) zijn gevestigd. Alibaba hoorde voorheen ook in dit laatste rijtje thuis, maar het bedrijf heeft recentelijk datacenters geopend in de VS, Hong Kong, Singapore, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

“De groei van hyperscale gaat onverminderd door. We verwachten dat hyperscale operators tegen het eind van 2018 de grens van 400 datacenters doorbreken”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group. “Het is opvallend dat de VS nog steeds goed is voor bijna de helft van alle hyperscale datacenters, wat de Amerikaanse dominantie in cloud- en internettechnologieën aantoont. Terwijl andere landen nu een prominentere rol spelen door ofwel hun schaal of de unieke karakteristieken van hun lokale markten, blijven de grote spelers zwaar investeren in hun Amerikaanse datacenteractiviteiten.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This