In feite wordt met cloud alles bedoeld dat als IT dienst ergens op het internet aangeboden wordt. Bij sommige aanbieders wordt een enkele pc met virtualisatiesoftware “The Cloud” genoemd, andere aanbieders hebben volledig redundante omgevingen over minstens twee geografisch gescheiden locaties. Voor de ondernemer wordt het er niet makkelijker op om keuzes te maken en de verschillen helder te krijgen tussen deze oplossingen. Het gaat immers beide om “De Cloud”.

De naam ‘cloud’ is eigenlijk ook een nieuwe naam voor een behoorlijk oud model. Een jaar of 35 geleden werd er gewerkt met terminals die via een netwerkverbinding verbonden waren met mainframes. Programma’s werden op “de mainframe” uitgevoerd -de gebruiker had geen enkel idee welke mainframe- en de data werd op centrale storage opgeslagen. Over het verdere hoe en wat had de gebruiker zelden een idee.

Ook als u kijkt naar het hosten van websites in een shared omgeving, zoals dat al jaren gebeurt, is het concept weinig anders. Als ondernemer neemt u een hostingpakket af bij een provider, u krijgt inloggegevens om data op een server te plaatsen en that’s it. Over welke server, welke hardware, welke harddisk etc. hoeft u zich als ondernemer niet druk te maken. Dat zijn zaken die de provider voor u regelt. Zullen we shared webhosting in het vervolg ook de cloud noemen? Tja, we maken eigenlijk met ons allen al jaren gebruik van de cloud!

De formele definities van Cloud gaan echter iets verder dan het bovenstaande: meestal wordt er over 5 eigenschappen gesproken voordat we de term “cloud” kunnen gebruiken:

  • elasticiteit: men kan snel en eenvoudig of zelfs automatisch doorschalen wanneer nodig,
  • pay-per-use: ik betaal in functie van het gebruik zonder vaste kosten,
  • de toegang tot de applicatie is via een netwerk,
  • er wordt een gedeelde infrastructuur gebruikt waarop verschillende omgevingen co-existeren,
  • en de dienst wordt on-demand geleverd, enkel wanneer en waar nodig.

Als ondernemer is het belangrijk om cloudhosting als middel te zien, niet als doel op zich. Per case kan bekeken worden of het verstandig is om te werken met dedicated servers, virtuele servers uit de cloud of misschien zelfs om een eigen cloud (private cloud) te bouwen voor de gewenste omgeving.

Is “The Cloud” een nieuw fenomeen dat onze wereld gaat veranderen? Wij denken van niet, het is eerder een verzamelnaam voor de evolutie van iets dat al geruime tijd bestaat: namelijk centraal aangeboden IT diensten via het internet. De “altijd online” mentaliteit maakt automatisch dat mensen het vanzelfsprekend gaan vinden alles via het internet te kunnen doen. Of dit nu om Twitteren gaat of om telewerken. De diensten binnen de verzamelnaam cloud bieden de middelen om dit te faciliteren.

Pin It on Pinterest