Suiker Unie zet smart farming in voor optimalisatie suikerbietenteelt

3 mei 2017

Suiker Unie zet een smart farming-oplossing in die door The Next View is ontwikkeld op basis van SAP-technologie. Met inzichten uit big data kan de coöperatie zijn telers op termijn gerichter landbouwadvies geven dat geheel is afgestemd op de individuele teler. Op die manier optimaliseert Suiker Unie de opbrengst voor zichzelf en zijn telers, en werkt het tegelijkertijd aan duurzamere landbouw. Met het project won The Next View een tweede plek in de 2017 HANA Innovation Award.

SAPSuiker Unie ontwikkelt, produceert en vermarkt suiker en suikerspecialiteiten. Suikerbieten zijn daarvoor de belangrijkste grondstof. De productie van suikerbieten kent een aantal uitdagingen. Zo kunnen ziektes leiden tot lagere opbrengsten, waarbij het ene ras vatbaarder is dan het andere. Optimalisatie van de oogst en de opbrengst is een ingewikkelde mix van de juiste voeding, het planten van de juiste rassen en het gebruik van de juiste meststoffen. Ook zijn er onvoorspelbare variabelen zoals het weer, zeker met het veranderende klimaat.

Opbrengst optimaliseren

Suiker Unie ondersteunt zijn telers waar het kan bij de optimalisatie van de opbrengst. Tegelijkertijd zoekt de coöperatie samen met de telers naar een zo duurzaam mogelijke landbouw, bijvoorbeeld door middel van efficiënt meststofverbruik en beperking van gewasbeschermingsmiddelen. Om telers te helpen bij al die uitdagingen worden zij begeleidt door teeltadviseurs van Suiker Unie. Die controleren en bespreken de situatie ter plaatse. Op basis van hun bevindingen geeft Suiker Unie de telers advies.

Suiker Unie maakt sinds kort gebruik van een smart farming-oplossing gebouwd door The Next View, een innovatiepartner van technologiebedrijf SAP. De oplossing bestaat onder andere uit een mobiele applicatie gebouwd met SAPUI5-technologie. Hiermee kunnen de inspecteurs hun veldwaarnemingen vastleggen en doorsturen naar het in-memoryplatform SAP HANA. Suiker Unie leest die gegevens uit en heeft zo per perceel een overzicht van alle relevante landbouwparameters, geprojecteerd op een geografische kaart. Op basis van die gegevens kan de coöperatie op termijn makkelijker gerichte landbouwadviezen geven aan telers.

Facts based farming

“De app voor veldwaarnemingen is slechts een eerste stap. Uiteindelijk wil Suiker Unie toe naar facts based farming”, zegt Jurriaan Visser, Projectleider Agricultural Affairs bij Suiker Unie. “We hebben in Nederland maar een beperkte hoeveelheid landbouwgrond beschikbaar. Die moet je optimaal benutten. Het zo rationeel mogelijk omgaan met je teelt is volgens ons de beste manier om duurzame akkerbouw te realiseren. Suiker Unie kan zijn telers daarbij helpen met gerichte adviezen, op termijn wellicht zelfs in real-time. The Next View ondersteunt ons in dit traject enorm met goede ideeën hierover.”

Voor nu ligt de focus op het zo goed mogelijk vastleggen van veldwaarnemingen. Visser: “We willen in eerste instantie de kennis die we al bezitten over de suikerbietenteelt zo efficiënt mogelijk bij de juiste teler krijgen. Door een beter inzicht in de feitelijke situatie bij individuele telers kunnen we hen gericht helpen met persoonlijk advies. Bijvoorbeeld welke rassen een teler moet uitzaaien voor het meest efficiënte bodemgebruik en minimaal verlies door ziektes.”

Overleg vooraf

The Next View heeft voor de ontwikkeling intensief overleg gepleegd met de inspecteurs. “We hebben hun wensen en praktische uitdagingen als uitgangspunt genomen bij de ontwikkeling. Uiteindelijk verkort die aanpak het ontwikkeltraject, omdat je sneller op het goede spoor zit. En het vergroot de adoptie en gebruikerstevredenheid. Die zaken zijn cruciaal voor het succes van een project”, aldus Ronald Lanjouw, Partner & Business Development Executive bij The Next View.

“Smart farming staat nog in de kinderschoenen”, zegt Kevin Carlyon, Sr. Customer Engagement Executive bij SAP Nederland. “We zitten samen met onze klanten in een early adopter stage. Er gaat zoveel gebeuren, met name op het gebied van real-time alerting en het direct koppelen van acties aan inzichten. Dankzij dit soort samenwerkingen kunnen we met onze technologie daadwerkelijk bijdragen aan een effectievere en duurzamere landbouw.”

Pin It on Pinterest

Share This