Kaeser Kompressoren monitort technische servicekoffers via de cloud

25 april 2017

Kaeser Kompressoren raakte met enige regelmaat technische servicekoffers mee, wat forse financiële schade met zich meebrengt. De producent van compressoren en persluchtsystemen heeft daarom in samenwerking met T-Systems de eerste 400 van in totaal 4.000 technische servicekoffers verbonden aan de cloud.

De koffers zijn voorzien van speciale meetapparatuur die de Kaeser-technici gebruiken voor de ontwikkeling van een Air Demand Analysis (ADA) op locatie. De ADA helpt organisaties bij het optimaliseren van het energieverbruik van de persluchtsystemen. Deze koffers zijn nu in staat om op regelmatige basis te communiceren over hun locatie. Hierdoor weet Kaeser exact waar de dure meetapparatuur zich bevindt. Het concern gebruikt daarnaast een Cloud of Things-dashboard om de status van de batterijen te controleren, zodat alleen de koffers worden ingezet die volledig geladen meetapparatuur bevatten.

Inzicht in locatie en status

Kaeser Kompressoren liep in het verleden tegen het probleem aan dat het geen inzicht had in de locatie van draagkoffers met apparatuur. Ook de status van de apparatuur was onbekend. Technici koppelen de meetapparatuur voor een periode van minstens 10 dagen aan de machines van klanten. Hierdoor krijgen zij een gedetailleerd beeld van de daadwerkelijke compressorluchtbehoeften van de klant en kunnen zij informatie verzamelen over het gebruiksniveau van de compressor.

De technische servicekoffers van Kaeser Kompressoren (bron: T-Systems)

“Sommige draagkoffers waren daardoor lastig te lokaliseren, of zelfs helemaal spoorloos”, zegt Oliver Pschirrer, hoofd technische dienst bij Kaeser Kompressoren. “Deze verliezen waren niet alleen erg kostbaar, maar de koffers waren bovendien lastig vervangbaar.” Nu stuurt elke draagkoffer informatie vanaf zijn huidige locatie naar het IoT-platform van T-Systems, dat vanuit een van datacenters in Duitsland van het bedrijf wordt beheerd.

Versoepeling van dagelijks werk

Anette Bronder, directeur bij T-Systems en verantwoordelijk voor de digital business van Deutsche Telekom: “De aangesloten koffers maken het dagelijkse werk van sales- en servicepersoneel makkelijker en besparen daarnaast op kosten.” De IoT-oplossing van T-Systems bestaat uit het cloudplatform, sensoren, connectiviteit en de security die nodig is voor een veilige verbinding van de koffers.

Kaeser en T-Systems willen de IoT-diensten in de toekomst verder uitbreiden. Een van de voornemens is het verbinden van de afzonderlijke machines met de cloud. Hierbij worden metingen opgenomen, geanalyseerd in de cloud en weergegeven op een dashboard. Met behulp van SAP-applicaties kan Kaeser in een vroeg stadium fouten in de compressoren identificeren en snel oplossen, waarmee downtime wordt voorkomen.

Pin It on Pinterest

Share This