Studenten overhandigen manifest voor een digitaal Europa aan Europese beleidsmakers

30 november 2016

Een groep van 74 studenten uit de Europese Unie roept Europese beleidsmakers op een raamwerk te creëren waarin digitale technologieën kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor alle Europeanen. De studenten hebben hiervoor een ‘Manifesto for the Digital Europe of Tomorrow’ opgesteld.

Manifesto for the Digital Europe of TomorrowHuawei meldt in een persbericht dat het manifest (pdf) is overhandigd aan europarlementariër Anneli Jäätteenmäki, tevens Vice-President van het Europees Parlement, en de europarlementariërs Ilhan Kyuchyuk en Ramona Mănescu. De groep studenten die het manifest heeft opgesteld is bijeengebracht via het internationale trainingsprogramma ‘Seeds for the Future’, dat is opgezet door Huawei. Als onderdeel van het programma worden talentvolle studenten geselecteerd die een studiereis naar China aangeboden krijgen.

Dromen en zorgen

In het manifest beschrijven de studenten hun dromen voor een gedigitaliseerde toekomst, maar ook hun zorgen die voortkomen uit de verregaande transformatie die momenteel plaatsvind. In het document worden EU-leiders opgeroepen de visie van de studenten voor een technologisch vergevorderde maatschappij te realiseren door:

  • het bewustzijn te vergroten over kansen die digitale transformatie oplevert;
  • meer te investeren in digitale en interculturele vaardigheden;
  • internationale uitwisselingsprojecten te faciliteren;
  • toegang tot ICT en digitale integratie te verbeteren;
  • een digitale infrastructuur te bouwen om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan connectiviteit;
  • en een veilige online omgeving te creëren en databescherming te verbeteren.

Nu digitale technologieën een groot aantal kansen binnen handbereik brengen hebben we een verantwoordelijkheid naar jongere generaties om zeker te stellen dat wij hier zo goed mogelijk gebruik van maken”, zegt europarlementariër Kyuchyuk. “Het manifest dat ons vandaag is gepresenteerd geeft ons inzicht in hun behoeften en verwachtingen.”

Reis naar China

Huawei zegt in een reactie de Europese jeugd te willen helpen en voor hen meer banen en ontwikkelkansen te creëren. “Vorig jaar rond deze tijd hebben we beloofd dat Huawei in de komende vijf jaar 2.000 Europese studenten naar China gaat sturen om hen te trainen en praktijkervaring op te laten doen in onze hoofdkantoren. Vandaag wil ik bevestigen dat wij hierop blijven inzetten.”

Het ‘Seeds for the Future’ trainingsprogramma is momenteel actief in 77 landen wereldwijd, waaronder 27 Europese landen. Meer dan 700 jongeren hebben sinds de lancering in 2011 deelgenomen aan het programma. In 2020 moeten ruim 2.500 Europese studenten een reis naar China hebben gemaakt als onderdeel van het programma. Het programma is onderdeel van Huawei’s inzet op het European Pact for Youth.

Pin It on Pinterest

Share This